Provincie Gelderland Waterbedrijf Vitens

Het grondwaterstand-meetnet

 

Het primair grondwaterstandmeetnet in Gelderland

Omvang van het meetnet
Het Gelderse primair grondwaterstandmeetnet bestond tot 2002 uit ca. 557 meetlocaties. Op elke locatie staan hierbij gemiddeld iets meer dan 2 peilbuizen waarin de grondwaterstand in de diverse bodemlagen kan worden vastgesteld.
Vrijwel alle meetpunten uit dit net worden al tientallen jaren waargenomen.

In het jaar 2002 is het primair grondwaterstandmeetnet geëvalueerd. Op basis van de resultaten van de studie is het meetnet vervolgens ingrijpend geoptimaliseerd.
De evaluatiestudie wees uit dat bij automatisering van het meetnet zonder kwaliteitsverlies een inkrimping van het aantal locaties mogelijk was. In de jaren 2002 t/m 2004 is de automatisering van de registratie van de grondwaterstand in het primair grondwaterstandmeetnet doorgevoerd.


[Primair Grondwaterstandmeetnet Gelderland]
Geoptimaliseerd primair meetnet
zwart=behouden; rood=overcompleet; geel=selectiemeetnet
 

Het geoptimaliseerd meetnet bestaat nu uit 447 locaties waarin de grondwaterstand in diverse bodemlagen continue wordt geregistreerd. De meetgegevens worden elke 3 maanden opgehaald. De gegevens worden vervolgens centraal opgeslagen in de landelijke database van TNO-NITG te Utrecht waar ze voor eenieder beschikbaar zijn.

Organisatie
Het provinciaal bestuur van Gelderland heeft met betrekking tot het primair grondwaterstandmeetnet zoveel mogelijk werkzaamheden uitbesteed.
Het gaat hier om alle uitvoerende activiteiten zoals de inrichting, het beheer, het onderhoud en de waarneming van dit meetnet. In 1987 is hiervoor een overeenkomst gesloten met de Gelderse waterleidingbedrijven.
Voor de waterleidingbedrijven betekende dit een uitbreiding van hun werkzaamheden aangezien zij als grote grondwateronttrekkers al verplicht waren om in de diverse secundaire grondwaterstandmeetnetten rondom de pompstations de grondwaterstand op dezelfde wijze waar te nemen.
Als gevolg van opeenvolgende fusies tussen de waterleidingbedrijven is VITENS nu de contractpartner.
Het waterbedrijf VITENS verzorgt de openbare drinkwatervoorziening in de provincies Friesland, Overijssel en Gelderland.

 

 

 

 

Actuele grondwaterstanden: Het "Selectiemeetnet"

[kaart

Doel van de site

Via deze website heeft u toegang tot informatie over de actuele grondwaterstand op 17 locaties in de provincie Gelderland.
U krijgt een idee van de huidige situatie (hoge of lage grondwaterstanden) in vergelijking tot voorgaande jaren.
De gegevens worden gepresenteerd vanaf 1992 tot en met vandaag.
Deze 17 meetpunten zijn een selectie uit het primair grondwaterstandmeetnet.

 

Deelnemers in het project

Het project is tot stand gekomen via intensieve samenwerking tussen de volgende instanties:

  • Waterbedrijf VITENS
  • Afdeling Natuur en Leefomgeving van de Provincie Gelderland

De meet-, registratie- en communicatiesystemen zijn verzorgd door:

  • firma Eijkelkamp Agrisearch Equipment uit Giesbeek

 

Aanleiding project 'SELECTIEMEETNET'

In het voorjaar van 1996 kwamen bij de provincie Gelderland diverse vragen binnen over de droge situatie in Gelderland. De droge winter en het droge voorjaar van 1996 waren debet aan de zeer lage grondwaterstanden van dat moment.
De provincie, verantwoordelijk voor het beheer van het Gelders grondwater, heeft vervolgens besloten om vinger aan de pols te houden zodat er zo nodig maatregelen konden worden genomen. Het provinciaal bestuur is als grondwaterbeheerder bevoegd om op een bepaald moment een verbod op het onttrekken van grondwater in te stellen.

Er zijn vervolgens 17 bestaande primair meetnetlocaties zodanig ingericht dat hier automatisch grondwaterstanden worden gepeild en deze gegevens direct beschikbaar zijn. De meetgegevens van deze locaties geven een impressie van de actuele grondwatersituatie in Gelderland.

 

Werkwijze

Vanuit een centrale locatie in Gelderland wordt elke dag contact gemaakt met de 17 selectiemeetpunten. Op elk veldstation wordt om de 15 minuten de grondwaterstand automatisch geregistreerd. De opgeslagen meetgegevens van de veldstations worden vervolgens overgezonden.
Op de centrale pc wordt per dag een daggemiddelde berekend. Dit gegeven wordt toegevoegd aan de grafiek van de betreffende locatie.
Vervolgens worden de bijgestelde grafieken verzonden naar deze site.