Provincie Gelderland Waterbedrijf Vitens

Het grondwaterstand-meetnet

 

Verschillende meetnetsystemen bij grondwater

Afhankelijk van het doel van het meten van de grondwaterstand kan een onderscheid worden gemaakt van zeer globale ruimtelijke meetsystemen tot gedetailleerde plaatselijke meetnetten.

Een drietal typen meetnet-systemen kunnen er worden onderscheiden:

Primair Grondwaterstandmeetnet Secundair Grondwaterstandmeetnet Tertiair Grondwaterstandmeetnet

 

Primair Grondwaterstandmeetnet

[Primair

Elke provincie is op basis van de grondwaterwet verantwoordelijk voor het grondwaterbeheer.
Voor een goed beheer is het noodzakelijk informatie over het grondwatersysteem op een systematische wijze wordt verzameld. Elke provincie is daarom verplicht om een meetnet voor het grondwater op te zetten: het zogenaamd "primair grondwaterstandmeetnet".
Doel van een primair grondwaterstandmeetnet is het vastleggen van de grote lijnen van het (grond)watersysteem in de provincie. Met dit meetnet kunnen regionale veranderingen in het systeem worden gevolgd.
Het primair meetnet in Gelderland is sinds 1990 volledig ingericht en heeft met name een waarborgfunctie voor alle direct en indirect belanghebbenden bij het grondwater. Veel meetpunten uit dit meetnet worden overigens al veel langer, sinds de 50er jaren, waargenomen.

Secundair Grondwaterstandmeetnet

[Secundair Dit meetnet bestaat uit meetpunten die bedoeld zijn om het effect van specifieke ingrepen op de grondwaterstand en -stroming te registreren.
Grote grondwateronttrekkingen van bijvoorbeeld industrie of waterleidingbedrijven kunnen flinke gevolgen hebben op de grondwaterstand en grondwaterstroming. Bij afgifte van de vergunning tot het mogen onttrekken van grondwater kan door de provincie de verplichting worden opgenomen om een secundair grondwaterstandmeetnet in te richten.
Het meetnet is meestal langdurig aanwezig , zelfs tot geruime tijd na beëindiging van de grondwateronttrekking.

In Gelderland vullen het primair en het secundair grondwaterstandmeetnet elkaar volledig aan. Het primair meetnet levert een beeld van de "natuurlijke" niet beïnvloede situatie, het secundair meetnet geeft plaatselijk een beeld van de invloed van lokale ingrepen in het watersysteem.

 

Tertiair Grondwaterstandmeetnet

Het gaat hier om een meetnet dat in opdracht van de provincie of op initiatief van derden (bijvoorbeeld een gemeente) is ingericht met het doel de effecten van kortdurende ingrepen in de waterhuishouding heel nauwkeurig te kunnen volgen. Hierbij kan worden gedacht aan de invloed van tijdelijke drooglegging van een gebied bij bronbemalingen en bodemsaneringen of het volgen van de veranderingen in de waterhuishouding bij stedelijke uitbreidingen.
Het tertiair grondwaterstandmeetnet is meestal tijdelijk aanwezig.